המונח “אמינות עובד” מעלה קונוטציות חיוביות אצל כל אחד מאיתנו, לכן נשאלת השאלה: איזו סיבה יש לעובדים לרמות במקום העבודה ולמעול באמון שניתן להם? ראשית, המודלים מסבירים את ההתנהגות במישור הרציונאלי: עבריינות תעסוקתית נובעת מהצורך להשיג רווח חומרי וסטאטוס. במקרים רבים היא נובעת מהצורך לסגור את הפער שבין הכנסה נדרשת לזו הקיימת.
סיבה נוספת לעבריינות תעסוקתית מגיעה לעיתים מעובדים בעלי נטייה להתמכרויות. אם לסמים, לאלכוהול או להימורים – כולם מעמידים את העובד בפני צורך ופיתוי להשתמש במקורות הארגון למען המשך השגת הסם או לביצוע הפעילות הממכרת.
במקרים אחרים המעילה יכולה לנבוט על רקע מנגנון של מחאה והצדקה – “לא עמדו בהבטחות כלפיי, אז אני יכול לעשות מה שאני רוצה”, היא אפשרות אחת. “דופקים אותי אז מגיע לי”, היא אפשרות אחרת. סיבות נוספות יכולות להיות, בין היתר: תנאי עבודה ירודים, היעדר פיקוח, אקלים של גניבות בארגון, הנהלה מנותקת ובלתי הגונה וגם יחס משפיל ופוגעני.
פוטנציאל הסכנה הגדול ביותר נמצא בארגון התופס את עצמו כממוחשב, מבוקר ומפוקח – דווקא במקום כזה הנזק ממעילת עובד עלול להיות קשה וקטלני עד כדי קריסה פיננסית של החברה – ראו מקרה אתי אלון והבנק למסחר.
הגם שחברות ואירגונים מציבים בדרך כלל בראש הקוד האתי של ארגוניהם את נושא האמינות, הרי שבדרך כלל הם נוטים לעשות מעט מאד על מנת להגשים קוד זה. צעדי המניעה של חברה מפני עבריינות תעסוקתית צריכים להתבצע בכמה רבדים ומישורים מקבילים. ראשית, למרות האמור בפסקה הקודמת, למערכות המיחשוב, ההגנה והבקרה של החברה תפקיד מרכזי באיתור מעילות שכן המערכות מהוות גורם מרתיע מפני תפיסה.
חברה אמורה גם לאמץ מודל תגמול לעובדיה שלא יעורר תחושת קיפוח. מודל התגמול צריך להתבסס על הקשר שבין מחויבות ותפוקה. לדוגמה האישית של המנהלים וליכולות הענישה העומדים בפני המעסיק, יש משמעות גם כן במניעת העבריינות הפנים ארגונית.
את הצורך העסקי הגובר במבדקי אמינות ניתן למצוא בשינויי חקיקה על אחריות הדיווח של התאגיד (SOX). בעקבות דיווחים מעוותים בדו”חות הכספיים (שכבר מחקו כספי משקיעים – מקרי אנרון ו-וורלד.קום) אחריות תוכן הדו”חות הוטלה על המנכ”ל והדירקטורים בחברה החותמים על הדו”חות הכספיים. יכולתם לפקח על אמינות הדיווחים המגיעים אליהם מהשטח נסמכת במידה רבה על מבדקי אמינות.
צורך נוסף נובע מהשינויים המהותיים שהתחוללו בשוק התעסוקה בשנים האחרונות. השוק שהפך מהיר ותזזיתי, בו החלפת מקצוע, תפקיד או חברה היא תכונה שכיחה יותר, מקטין גם את מחויבות העובד למקום עבודתו הנוכחי או לפרטים שהוא רושם על עצמו בקורות החיים. אולי לא נעים להודות בכך, אך הבושה הולכת ונעלמת ולאירגונים לא נותר אלא לנסות ולהתמודד. חברת אינטגרה מציעה מגוון שיטות ונהלים שהם גם בעלי תוקף מדעי ובעיקר בעלי תוקף משפטי בהתאם לחוקי זכויות אדם.